Retete cu trufe
Bruschete cu trufe
Mod de preparare:
Feliile de paine se prajesc, se parfumeaza cu usturoiul apoi deasupra se pune parmesan ras si se stropeste cu ulei de masline cu trufe.
Ochiuri cu trufe albe sau negre
Mod de preparare:
Intr-o tigaie se infierbanta untul pana primeste o culoare aurie, se ia de pe foc, se pun ouale si se acopera cu un strat subtire de felii de trufe albe sau negre. Se pune tigaia inapoi pe foc pentru un minut, acoperita cu capac si apoi se servesc imediat.
Pate cu trufe
Ingrediente:
- 50g trufe
- 1 cana supa de vita
- 750g ficat de pui
- 1 ceapa mica, tocata
- 1 mar, curatat de coaja, tocat
- 1 ceapa verde, tocata
- 1/4 cana zeama de lamaie
- 1/4 cana apa rece
- 2 linguri gelatina
- 1 pachet unt, taiat bucati
- 2 linguri vin sec
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita mustar pudra
- piper, dupa gust
Mod de preparare:
Se curata trufele cu o perie moale si se taie bucatele mici.
Intr-o oala se da in clocot supa de vita, apoi se adauga trufele si se amesteca rapid cca. 30 secunde. Se strecoara apoi printr-o sita, pastrand separate supa si trufele.
Se unge cu ulei o forma de pandispan. Se amesteca ficateii, ceapa, marul, supa, ceapa verde intr-o cratita si se dau in clocot, la foc mediu. Se face focul mic, se acopera si se fierbe inabusit 5 minute. Se adauga zeama de lamaie, apa si gelatina intr-un vas mic, amestecand pana ce gelatina se dizolva. Se ia de pe foc si se adauga untul, putin cate putin, amestecand continuu. Se adauga restul ingredientelor si se lasa sa se raceasca 15 minute.
Se transfera amestecul intr-un blender si se proceseaza pana ce devine omogen.
Se pune in forma unsa cu ulei: se pune un strat de pasta, apoi unul de trufe si se tot repeta operatia. Se acopera si se lasa la rece cel putin 24 de ore, pentru ca aroma trufelor sa aiba timp sa se dezvolte.
TAGLIATELLE CU TRUFE
Mod de preparare:
Se fierb pastele si se aromatizeaza cu condiment de trufe si salsa tartufata. Se pun pastele in vasul de servire si se garnisesc cu felii de trufe.
OREZ CU TRUFE
Mod de preparare:
Intr-o tigaie cu putin ulei se caleste ceapa, apoi se adauga orezul cu sofran si se lasa la foc mic pana cand orezul va fi fiert.
Se pune cald in vasul de servire si se adauga parmezanul ras si sosul de trufe.
GALUSTE DE CARTOFI
Mod de preparare:
Se fierb galustele in apa cu sare.
Intre timp se incalzeste untul cu trufe albe intr-o tigaie, pana cand devine de culoarea chihlimbarului.
Se adauga galustele scurse de apa si un pic de piper alb pentru a spori aroma.
PENNE CU TRUFE
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare se pune pe foc salsa tartufata si smantana.
Pastele se fierb al dente si apoi se adauga in sosul din tigaie, amestecand 2-3 minute.
La final se adauga parmesan dupa gust.
CROSTINI CU BRANZA CU TRUFE
Mod de preparare:
Feliile subtiri de branza se aseaza peste felii de paine si apoi se aranjeaza pe o tava.
Se pun in cuptor timp de cateva minute si se servesc calde.
TOCANA DE MIEL CU SOS DE TRUFE
Ingrediente:
- 1,5kg cotlete de miel
- 50g crema de trufe negre
- ulei extravirgin de masline
- rozmarin
- usturoi
- capere
- otet
- sare
- piper
- lamaie
- un pahar de vin alb sec
Se incalzesc intr-o tigaie 50g ulei cu o crenguta de rozmarin, se adauga cotletele de miel cu un catel de usturoi, sare si piper. Se gatesc pana cand prind o crusta maro auriu, apoi se adauga vinul si se lasa sa se evapore. Acoperiti oala, reduceti focul si fierbeti lent aproximativ 20 minute.
Pisati intr-un mojar un catel de usturoi si cateva capere cu 2 linguri de otet. Se toarna acest sos peste carne, se mai fierbe cateva minute si se indeparteaza de pe foc.
Se prepara un sos din crema de trufe negre, un catel de usturoi, ulei extravirgin de masline, cateva picaturi de ulei de masline cu trufe negre, suc de lamaie, sare si piper. Puneti tocana intr-un vas de servire si turnati peste sosul de trufe.
Omleta cu trufe
Ingrediente:
- 8 oua
- 1 catel usturoi
- patrunjel
- smantana dulce (panna)
- 80g unt
- 30g trufe albe sau negre
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se toaca usturoiul si patrunjelul, trufele, smantana dulce, sarea si piperul.
Intr-o tigaie se topeste untul, se toarna ouale si se amesteca pana se face omleta.
PASTE FAINOASE DE CASA CU TRUFE NEGRE
Ingrediente:
- 200g faina
- 1/2 lingurita de sare
- 5 galbenusuri de ou
- 1 lingura de ulei de masline
- 30g trufe negre de iarna
- sare
- 1 ceapa alba mica
- 100g unt
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Se framanta coca dintr-un aluat de faina, sare, galbenusuri si ulei. Din aceasta coca se framinta painisoare pe care le intindem intr-o forma transparenta si le lasam sa dospeasca la temperatura camerei cel putin o ora.
Apoi intindem coca, o lasam sa se usuce, dupa care o taiem in fasii late.
Trufele negre de iarna se spala cu o periuta sub jet de apa rece. Daca coaja lor exterioara este mult prea tare sau creata o vom curata superficial si nu in profunzime, dupa care vom taia trufa in feliute subtiri.
Curatam ceapa si o taiem in felii subtiri, incingem untul si calim in el ceapa.
Pastele fainoase se lasa sa dea in clocot cca. 2-4 minute in apa fierbinte.
Intre timp feliutele de trufe se trag in unt si se prajesc intorcandu-se continuu de pe o parte pe cealalta.
Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, dupa care se adauga peste pastele fainoase, bine scurse de apa.
Pilaf cu ulei de masline cu trufe
Ingrediente:
- 500g orez
- 80g unt
- 200g hribi sau ciuperci champignon
- 1 ceapa mica
- 2 linguri ulei de masline cu trufe albe sau negre
Mod de preparare:
Caliti ceapa intr-o tigaie cu untul, adaugati ciupercile si dupa cca. 2 minute adaugati orezul.
Pentru a fierbe orezul se adauga treptat apa calda sau baza de supa, pana este gata.
Se ia de pe foc, se razuieste deasupra parmesan si se adauga uleiul cu trufe albe sau negre.
MUSCHIULET DE VITA CU PICATURI DE ULEI CU TRUFE
Ingrediente:
- 6 felii muschiulet de vita
- 100g unt
- 1 catel usturoi
- cognac sau brandy
- faina
- sare
- piper
- vin alb
- baza supa de carne
- ulei cu trufe negre
Mod de preparare:
Carnea batuta felii subtiri se trece prin faina si se pune la prajit in 50g unt.
Se rumenesc feliile pe ambele parti, se stropesc cu cognac si se flambeaza.
Se pune sare si piper dupa gust. Se acopera si se lasa la calit.
Se adauga untul ramas, jumatate pahar vin alb, jumatate pahar baza de supa si abundent ulei cu trufe negre.
Pe un platou se pun felii de carne, garnitura de cartofi sau legume si deasupra citeva felii de trufe.