Trufele fiind organisme vii sunt foarte perisabile si din aceasta cauza serecomada sa fie depozitate in locuri racoroase, in frigider la 1-3 grade.
Se infasoara intr-o hartie absorbanta, panza de bumbac si se pune intr un borcan de sticla in rafturile inferioare ale frigiderului.
Trufele sunt potrivite pentru orice fel de mancare, in sosuri sau felii crude avand un gust placut si aspect atractiv si decorativ.
Se pot folosi:
- ca aperitiv, tartine cu unt sau bruschete cu ulei,ambele decorate cu felii de trufe si putina sare
- in paste sau orez, sa fie sezonate cu ulei sau sos, garnisite cu felii de trufe
- cu carne,se feliaza trufa peste carnea deja gatita sau se pune peste carne sosul cu trufe
- in omlete delicioase,se amesteca felii de trufe proaspete cu oua batute
- in deserturi precum creme, tiramisu, inghetata
Inainte de a folosi trufele proaspete, ele trebuie spalate sub jet de apa cu o periuta pentru a indeparta urmele de pamant. Va recomandam sa spalati doar cantitatea de trufe pe care urmeaza sa o folositi deoarece, odata spalate acestea se deterioreaza mai repede.
Trufele congelate intregi, in schimb, sunt feliate sau rase peste felurile de mancare fara a fi dezghetate in prealabil.
Perioada de viata a trufei depinde de maturitatea acesteia la momentul cumpararii, ea variind intre 7-12 zile.
principalele specii de trufe din romania