Caini pentru trufe

DESPRE caini

Nu suntem multumiti doar sa avem un bun caine de trufe, ci cautam unul cu fler, bun cautator si cu un mers rapid. A putea sa-ti admiri ciinele la lucru este unul din lucrurile care dau cea mai mare satisfactie cautatorului de trufe, iar un caine e bun daca poate cauta cu placere chiar si in zilele cind trufele se gasesc mai greu.

Abilitatea in cautare si mersul ager sunt in mare masura daruri naturale cu care ciinele se naste, dar un dresaj atent poate ajuta ciinele sa-si exprime potentialul la maxim. Datorita acestor motive, principalul scop al dresajului este pentru noi acela de a dezvolta la maximum abilitatea de a cauta, factor esential in gasirea trufelor.

Tot din aceste motive noi folosim pentru cautarea trufelor caini din rasa Lagotto Romagnolo. Lagotto este un ciine specializat in cautarea trufelor in orice fel de teren, fiind singura rasa recunoscuta ca avind aceasta abilitate.

Este o rasa veche, folosita pentru aportul din apa, cunoscuta din sec. XVI in Italia si care a devenit mai raspindita din sec. XIX, avind ca rol specific cautarea de trufe.

Este un ciine tipic acvatic, de marime medie sau mica, cu o constitutie patrata, aspect general de voinic, puternic si bine proportionat. Expresia sa este de atentie, inteligenta si iubire. In timpul vinatorii se manifesta cu pasiune si eficienta, exploatindu-si abilitatea innascuta de a cauta si excelentul simt al mirosului. Instinctul pentru goana a fost eliminat, asa ca nu este innebunit dupa animale.

Este dragastos si puternic, atasat de instructorul sau, aceasta facindu-l un excelent caine de companie. Este extrem de usor de educat.

Lagotto Romagnolo – Cainele Trufar

MASURI STANDARD

Inaltime:

  • Masculi – intre 43-48cm
  • Femele – intre 41-46cm

Greutate:

  • Masculi – intre 13-16kg
  • Femele – intre 11-14kg

SPERANTA DE VIATA
In conditii bune de sanatate este de 14-16 ani.

ORIGINE
Lagotto a fost selectat pentru cautarea trufelor pe toate tipurile de teren, fiind singura rasa recunoscuta in acest scop. Rasa Lagotto a fost cunoscuta in Italia inca din sec. al XVI-lea, aparand in campiile din Comacchio si Ravenna. Din sec. al XIX-lea aceasta rasa a fost folosita pentru cautarea trufelor in dealurile din Romagna, avand un simt al mirosului foarte dezvoltat si capacitatea de a se concentra doar asupra cautarii trufelor, fiind eliminate instinctele de vanatoare.

DESCRIERE
Lagotto este un caine de talie mijlocie, bine proportionat si destul de musculos. Capul este destul de mare si sustinut de un gat puternic. Ochii sunt rotunzi si relativ mari, putand avea culoarea intre galben inchis si maro inchis, de obicei, aceasta depinzand de culoarea blanii. Blana poate fi uni-alba, alb cu pete maro sau portocalii, diferite nuante de maro, uni-portocaliu dar niciodata negru, negru cu alb sau gri. Blana este deasa si creata, avand rolul de a proteja ciinele de eventualii spini ce se pot gasi in tufisuri in timp ce cauta trufe. Urechile sunt triunghiulare cu varfuri rotunjite, fiind bine proportionate cu capul. Picioarele din fata trebuie sa apara drepte din orice unghi ar fi privit ciinele.

ANTRENAMENT
Lagotto are nevoie de o multime de exercitii, avind un instinct natural pentru a cauta diverse lucruri. Ii place sa se plimbe pe langa stapan, avind nevoie de plimbare in fiecare zi. De asemenea ii place foarte mult sa inoate fiind un ciine de apa.

TEMPERAMENT
Lagotto este un caine de lucru. El are un dar natural pentru cautare si nasul sau foarte bun a facut ca aceasta rasa sa fie foarte eficienta in cautarea de trufe. Lagotto este loial, pasionat, afectuos, foarte atasat de stapan si usor de dresat. Acesta se simte bine cu alti ciini si alte animale de companie, daca este suficient de bine socializat. Este un companion excelent de familie si un caine foarte bun de avertizare.

Lagotto este un animal de casa bun, care iubeste oamenii, dar are nevoie de multe exercitii pentru a-si utiliza creierul. Acest caine inteligent are nevoie de activitati care sa-l tina ocupat. Alte calitati deosebite sunt ascultarea si agilitatea, de aceea capacitatea omului de a comunica cu acest ciine este esentiala pentru a exista un echilibru intre om si caine.

CONDITII DE VIATA
Datorita dimensiunilor sale mici, Lagotto se adapteaza bine si intr-un apartament, dar trebuie plimbat de 3-4 ori pe zi. Daca este tinut la curte, este bine de stiut ca acestui ciine ii place sa sape gropi mari si atunci trebuie sa va protejati gradina.

INTRETINERE
Avand blana creata necesita ingrijiri regulate, trebuind sa fie tuns de doua ori pe an si periat in mod regulat. Lagotto are un strat dublu de par cret si nu necesita bai frecvente.

Caini de vanzare pentru trufe