Trufe in romania

In Romania cresc cateva soiuri de trufe albe si negre dintre care cele mai importante vor fi descrise mai jos. Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura, fiind foarte rare si gustoase ele se numara printre cele mai scumpe si apreciate delicatese, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de diamante negre.
Folosirea si conservarea trufelor

Trufele fiind organisme vii sunt foarte perisabile si din aceasta cauza serecomada sa fie depozitate in locuri racoroase, in frigider la 1-3 grade.

Se infasoara intr-o hartie absorbanta, panza de bumbac si se pune intr un borcan de sticla in rafturile inferioare ale frigiderului.

Trufele sunt potrivite pentru orice fel de mancare, in sosuri sau felii crude avand un gust placut si aspect atractiv si decorativ.

Se pot folosi:

  • ca aperitiv, tartine cu unt sau bruschete cu ulei,ambele decorate cu felii de trufe si putina sare
  • in paste sau orez, sa fie sezonate cu ulei sau sos, garnisite cu felii de trufe
  • cu carne,se feliaza trufa peste carnea deja gatita sau se pune peste carne sosul cu trufe
  • in omlete delicioase,se amesteca felii de trufe proaspete cu oua batute
  • in deserturi precum creme, tiramisu, inghetata

Inainte de a folosi trufele proaspete, ele trebuie spalate sub jet de apa cu o periuta pentru a indeparta urmele de pamant. Va recomandam sa spalati doar cantitatea de trufe pe care urmeaza sa o folositi deoarece, odata spalate acestea se deterioreaza mai repede.

Trufele congelate intregi, in schimb, sunt feliate sau rase peste felurile de mancare fara a fi dezghetate in prealabil.
Perioada de viata a trufei depinde de maturitatea acesteia la momentul cumpararii, ea variind intre 7-12 zile.

principalele specii de trufe din romania

Tuber Aestivum Vittadini – Trufa neagra de vara

Trufa de vara cunoscuta si sub numele de trufa neagra de vara are o forma neregulata cu negi piramidali, maronii. La exterior este maro sau negricioasa iar in interior este impanzita de nervuri, cu o culoare alb-gri sau alb-galbui.

Tuber Uncinatum Chatin - Trufa neagra

Trufa neagra, trufa burgunda are un miros de intensitate medie, mai puternic decat la Tuber aestivum, uneori fenolic si chiar neplacut cand este foarte coapta. Gustul este de intensitate medie asemanindu-se cu cel de nuca.

Tuber Macrosporum – Trufa cu Spori mari

Este o trufa apreciata, dar se intalneste mai rar fiind o trufa pretentioasa la conditiile de clima si sol. Are un parfum asemanator cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-rosiatic.

Tuber Mesentericum

Este o trufa foarte asemanatoare cu trufa neagra de vara dar se distinge prin mirosul intens de fenol. Suprafata este intunecata si cu negi, iar interiorul este consistent si albicios.

Tuber Brumale – Trufa de iarna

Are dimensiuni mai mici decit celelalte trufe si un miros diferit fata de acestea. Exteriorul este mai neted decit la celelalte trufe negre, culoarea fiind maro inchis sau negru albastrui. Interiorul este mai deschis la culoare: albicios pina la gri-cenusiu.

Tuber Magnatum Pico - Trufa alba

Are o forma sferica, cu numeroase adancituri ceea ce o face neregulata. Suprafata exterioara este neteda si catifelata. Culoarea variaza de la ocru pal la crem inchis sau verzui. Interiorul sau „gleba” este clar, de culoare alba si galben murdar cu vinisoare albe.